Wat is de beste fopspeen of tut voor je baby?

Een fopspeen gebruik je om de zuigbehoefte van je kind te bevredigen. Als ze klein zijn is zuigen aan de borst of fles vaak niet genoeg. Een tut heeft ook een troostend en kalmerend effect op je kind. Maar welke fopspeen of tut kies je voor je baby? Dat lees je hier. 

Soorten fopspenen

Je hebt 2 soorten fopspenen: de fysiologische- en dental fopspeen. Het verschil tussen de twee is het zuiggedeelte. Een fysiologische tut kan je vergelijken met de vorm van een kers of peer. Het zuiggedeelte is rond en bol en doet denken aan een tepel. Er is geen onder- en bovenkant zodat je baby de tut aan beide kanten kan dragen.

Bij een dental fopspeen is het zuiggedeelte gebogen en komt deze tegen de bovenkant van het gehemelte. Een dental fopspeen is minder belastend voor de ontwikkeling van het gehemelte en de tandboog. Deze fopspeen zorgt voor een goede stimuleringen van de kaak- en tongspieren. Nog een voordeel: ze blijven iets beter in de mond en vallen dus minder snel op de grond.  

Latex- of siliconen fopspenen

Latex is een milieuvriendelijkere en duurzamere oplossing dan een siliconen fopspeen. Een latex tut is ook soepeler en comfortabeler om te dragen maar verslijt sneller dan een silicone fopspeen. Er kunnen stukjes afbreken en je kind kan dit inslikken. Siliconen fopspenen wekken ook bijna nooit allergieën op.

De eerste maanden van Raphaëlle haar leven gaven we een latex fopspeen. We hadden er eigenlijk geen reden voor. We dachten dat het een silicone fopspeen was en hadden ons dus vergist toen we de lijst gingen leggen. Omdat ik zag dat een latex speen snel versleet zijn we overgeschakeld naar een silicone fopspeen van Sauvinex

(lees verder onder de foto)

fopspenen baby

Tot wanneer mag je kind een tut dragen?

Tegen de leeftijd van 6 jaar zou je kind geen tutje meer mogen dragen. Raphaëlle is nu 19 maanden en wij proberen haar tutje alleen te geven als ze moe is en gaat slapen. Dat lukt, jammer genoeg, niet altijd. 

Hoeveel fopspenen haal je best in huis

Je hebt best 3 fopspenen in huis. Is je baby nog niet geboren? Wacht eerst even af tot je weet wat je baby het liefste heeft, koop er dus nog geen 3. 

Reinig de fopspeen regelmatig

Steriliseer regelmatig de fopspenen of tutjes van je baby via een sterilisator of steek het tutje tot 10 minuten in kokend water. Is er een scheurtje in de speen? Gooi het dan weg. Trek regelmatig aan de speen om te kijken of er geen gaatjes zijn. 

Bron: gezondheid.be, oudersvannu

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje