Wanneer is je kind klaar voor potjestraining?

Spannend moment voor veel ouders: potjestraining! Maar wanneer is je kind klaar om zindelijk te worden? Normaal wordt er verwacht dat ze voor de start van de kleuterschool (2,5 jaar) zindelijk zijn, al is dat voor elk kind anders. Starten op het verkeerde moment kan immers leiden tot problemen.

Wanneer (moet) je kind zindelijk zijn? 

Men verwacht van kinderen dat ze zindelijk zijn voor ze naar de kleuterschool gaan. Dat is rond de leeftijd van 2,5 jaar. Al loopt dat niet bij elk kind gelijk. Te vroeg of te laat starten kan immers leiden tot psychologische, fysieke en sociale problemen.

De manier hoe je het aanpakt is volgens mij het allerbelangrijkste. Doe je het op een leuke en lieve manier dan doe je er geen kwaad aan mocht je (per ongeluk) te vroeg van start gaan. Doe je het op een dwingende manier dan kan het trauma’s opleveren voor je kind. Je start dus best met de training als hij zelf signalen geeft.

Welke signalen geeft je kind als hij er klaar voor is? 

Je kind moet kunnen voelen dat het moet plassen en moet lichamelijk in staat zijn om de spieren rond de blaas en de sluitspieren onder controle te houden.

Hij moet een verband kunnen leggen tussen het potje en moeten plassen. Hij moet dus ook weten wat een 'potje', 'pipi' en 'kaka' betekent.

Deze signalen geeft je kind als hij pipi en/of kaka moet doen:

  • Hij heeft regelmatig een droge luier gedurende een uur of twee. 
  • Hij maakt grotere plasjes
  • Hij gaat op zijn hurkje zitten als hij kaka of pipi doet
  • Hij maakt je duidelijk dat hij pipi of kaka moet doen door bijvoorbeeld kaka of pipi te zeggen
  • Hij al een tijdje op het potje kan blijven zitten
  • Hij voelt zich ongemakkelijk bij een vuile luier

Lees ook: Zo start je met potjestraining

 

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje