Stappenplan: zo reanimeer je een baby (0-1 jaar)

Je baby reanimeren, ik hoop dat we het nooit moeten meemaken. Heeft je baby zich verslikt? Is hij gevallen? Ademt hij plots niet meer? Het kan je allemaal overkomen en daarom kan je maar beter voorbereid zijn. Via de creche kon ik een cursus 'basis reanimatie' volgen én kreeg ik ook een certificaat mee. Heb je zelf de kans nog niet gehad om een cursus mee te volgen? Dan heb je hier alvast een stappenplan mét video. 

Een ademhalingsprobleem is bij baby's en kinderen de meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand. Onmiddelijk reageren leidt dan ook tot een grotere overlevingskans. Omdat de reanimatie voor een baby (0-1 jaar) dan voor een kind (1-12jaar) heb ik 2 artikels aangemaakt. Is je kind ouder dan een jaar? Lees dan hier verder

Veiligheid

In stresssituaties hebben mensen vaak last van een tunnelvisie waardoor je minder bewust wordt van je omgeving. Dit kan jou, als ouder, ook in gevaar brengen. Zorg er dus eerst voor dat je jezelf veilig stelt want als er iets met jou gebeurt kan je niets meer voor je baby doen. 

Heb je andere kinderen dan moet je er ook voor zorgen dat zij zich in een veilige omgeving bevinden. Doe je dit niet dan zit je misschien met 2 noodgevallen. 

Daarna pas zorg je ervoor dat je baby veilig gesteld is. Zit je baby in zijn stoel of ligt hij in zijn bedje? Haal hem eruit en leg hem op de grond. De grond is altijd de veiligste plaats én is de beste manier om de reanimatie te starten. 

Reanimatie van je baby: een stappenplan

Het noodlot is toegeslagen, je baby lijkt niet meer te bewegen. Wat nu? Heel veel ouders denken dan aan de EHBO-cursus die ze hebben gevolgd in het middelbaar maar dit is niet toepasbaar op een baby. Dit zijn de stappen die je moet ondernemen.

Controle

 1. Controleer het bewustzijn en de ademhaling van je baby door je hand voorzichtig op de borst te leggen. Krijg je geen reactie raak dan het voetje aan (dit is zeer gevoelig)
 2. Krijg je nog steeds geen reactie roep hem dan aan door bijvoorbeeld zijn naam luid te roepen. 
 3. Begin zelf om hulp te roepen. Is er niemand om je heen dan blijf je bij je baby en ga je zo snel mogelijk over tot reanimeren. 
 4. Indien je nog steeds geen reactie krijgt leg je je baby op de grond. Dat doe je door hem met 1 hand onderaan de rug en één hand onder het hoofdje vast te nemen. 
 5. Zorg ervoor dat het hoofdje op 1 mooie rechte lijn ligt. Doe je het niet dan zijn de luchtwegen afgekneld. 
 6. Plaats je vinger onder de kin. Door dit te doen druk je de tong naar beneden. Lift de kin op zodat je de luchtweg opent. 
 7. Controleer de ademhaling gedurende max. 10 seconden. Dit doe je door je oor naast de mond te plaatsen en te luisteren of er een ademhaling is, tegelijkertijd voel je of er warme lucht komt en kijk je naar de borstkas of deze op en neer beweegt. Probeer zelf rustig adem te halen anders kan je je vergissen. Bij twijfel of geen ademhaling ga je over tot beademing.

Start de reanimatie door mond-op-mond- of neusbeademing toe te passen

Wat? Neusbeademing? Ja, baby's tot 3 à 4 maand moet je via de neus beademen omdat zij alleen door hun neusje ademen. 

Indien je alleen bent moet je 1 minuut reanimeren vooraleer je 112 belt. Indien er omstaanders zijn vraag dan om onmiddellijk 112 te bellen. 

 1. Til de kin van je baby op en buig het hoofd een beetje naar achter. Indien er iets in de mond ligt haal je dit eruit.
 2. Bedek met je mond de neus en de mond van je baby en blaas tot de borstkas naar boven komt. Zo zet je de longen uit. Indien de borstkas niet naar boven komt kijk dan of er nog iets in de mond van je baby zit.
 3. Breng je hoofd naar omhoog en laat de borst zakken. 

Doet je baby nog steeds niets? Begin dan met de hartmassage.

De hartmassage

Ligt je baby nog steeds niet op een harde ondergrond? Verplaats hem dan naar de grond. Een hartmassage heeft geen enkele zin als hij op een zachte ondergrond ligt want dan beweegt hij mee. 

Het is belangrijk dat je de juiste massageplaats vindt. Dit is is tussen de 2 tepels, net daaronder. Tip: trek een denkbeeldige lijn tussen de 2 tepels. Dit kan je doen door je hand over de borstkas te leggen dan voel je de 2 tepels. 

 1. Plaats 2 vingertoppen op de juiste plek (zie boven)
 2. Druk de borstkas met 1/3 in
 3. De snelheid is 100 à 120 keer per minuut. Hier moet je tempo maken (zie video). Dit doe je 30 keer
 4. Begin terug met beademen: 2 x
 5. 30 keer hartmassage
 6. Terug 2 keer beademen.

 

Bel het noodnummer 112

Indien je alleen bent hebt roep (bel) je hulp na 1 minuut reanimeren. Bel naar 112. Je begint met de gemeente op te noemen, de straat en dan het nummer. Hou het kort, bijvoorbeeld: "Ik heb 1 baby met een ademhalingsprobleem". Het is belangrijk dat je vermeldt dat het om een baby gaat. Is er nog extra nuttige info zoals allergieën, gasgevaar, ... moet je de ook meegeven. 

Tip: download de app '112'. Met deze app kan je in 1 klik 112 contacteren én kennen ze je exacte locatie. 

(lees verder onder de foto)

app 112

Indien de hulpdiensten aankomen blijf je verdergaan tot ze overnemen. 

Is je eigen leven in gevaar dan stop je onmiddellijk. 

Tip: print het volledig stappenplan uit van Kind & Gezin

Lees ook: 

 

Bronnen: Erik De Vadder (spoedverpleegkundige) medicaltraining.be en Kind & Gezin

 

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje