Potjestraining: zo begin je eraan

De signalen herkennen wanneer je kind klaar is voor het potje is niet zo moeilijk maar eraan beginnen, dat is andere koek! Wat heb je allemaal nodig voor de zindelijkheidstraining en welke stappen moet je ondernemen om de potjestraining te laten slagen? Dat lees je allemaal hier.

Stap 1: Wat heb je allemaal nodig?

  • Potje: je zal zien dat er heel wat verschillende soorten potjes bestaan. Je peuter op een gewone wc laten zitten is nog niet mogelijk. Je kiest daarom best voor een alleenstaand potje. Je hebt zetelpotjes zoals die van BabyBjörn, maar er bestaan zelfs potjes die muziek maken zoals die van Fisher-Price. Ik heb gekozen voor het 3 in 1 potje van Dot Baby. Je kan dit potje gebruiken als potje en daarna als zitje voor op het groot toilet. De pot zelf kan je dan gebruiken al opstapje. 

Dot Baby potje

  • Onderbroekjes: koop veel ondergoed want het kan geregeld mislopen. Als je kind zindelijk is gebruik je ze gewoon door. Wil je de overgang tussen luier en onderbroek eenvoudiger maken kun je kiezen voor de oefenbroekjes van Bambino Mio.
  • Matrasbeschermer: deze zorgt ervoor dat de matras droog blijft door een matrasbeschermer te gebruiken. 
  • Billendoekjes
  • Hulpmiddeltjes: een boekje kan helpen om ze het proces van op het potje te gaan zitten te leren begrijpen zoals die van Clavis ‘Mag ik eens in je luier kijken’ of ‘Mijn Potje’. Er bestaat ook een boekje met stickertjes (Magic Potty) die je in het potje kan plakken en als je kind zijn behoefte doet verandert het donker wolkje in een zonnetje.

Stap 2: Op het potje zitten

Stimuleer je kind om op zijn potje te gaan zitten door er een speciaal moment van te maken. Hoe aangenamer potjestijd, hoe langer ze erop willen blijven zitten. Zoals bij alles is routine belangrijk voor een kind. Laat je kind dus op een vast tijdstip op het potje zitten.

Stap 3: Zijn eerste succes

Laat je kind op het potje zitten van zodra je denkt dat hij kaka of pipi moet doen, zoals na het eten of na het slapen. Als hij zijn behoefte doet laat hem dan zien dat dit heel goed is.

Stap 4: Dagelijkse routine

Ondertussen is er een gewoonte opgetreden en zit hij er meerdere malen per dag op (na het ontwaken en na elke maaltijd). Nu hoeft hij geen luier meer aan en is hij zindelijk. Natuurlijk kunnen er nog ongelukjes gebeuren. Let erop dat je deze niet bestraft. Zet hem na zijn ongelukje nog even op zijn potje.

Stap 5: Je kind geeft zelf aan dat hij op het potje wil

Je kind zal tussendoor ook op het potje gaan. Wanneer hij dit zelf aangeeft is dit een grote stap vooruit.

Stap 6: Je kind slaapt overdag en 's nachts zonder luier

Wanneer je kind overdag minstens 6 keer per dag op het potje wordt gezet, zal hij geen nood meer hebben om tijdens de nacht nog te plassen. Het zindelijk worden ‘s nachts gebeurt meestal 6 maanden na het zindelijk worden overdag. Je moet er wel voor zorgen dat zijn blaas goed leeg is voor het slapen gaan. Zet je kind, van zodra hij wakker wordt, direct op het potje anders gebeuren en ongelukken.

Afspraken met het kinderdagverblijf

Een goede samenwerking met het kinderdagverblijf is noodzakelijk voor het slagen van de zindelijkheidstraining. Beide partijen moeten op hetzelfde moment een inspanning doen.

Lees ook: Door deze signalen weet je dat je kind klaar is voor het potje. 

 

Bron: Kind & Gezin, 'Zindelijk maken is kinderspel' - uitgeverij Forte - auteur: Debby Mendelsohn

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje