Hoe geef je je baby een bad? En wat heb je allemaal nodig?

Je baby een bad geven is een hele ervaring de eerste dagen (en weken) na de geboorte. Ikzelf vond het heel stresserend omdat je je baby geen seconde uit het oog mag verliezen én ze zijn best glibberig als ze nat zijn. Naast mijn angst had ik ook tal van praktische vragen zoals: hoeveel keer mag mijn baby in bad? Wat is de ideale temperatuur van het water? Welk babybadje is de beste keuze voor mijn badkamer, … Heel wat vragen die ik nu kan beantwoorden via dit artikel.

Wat heb je allemaal nodig als je baby in bad gaat?

Vooraleer je je baby in bad zet leg je best volgende dingen klaar.

Voor het bad:
  • Een waskussen met overtrek
  • 4 tetradoeken: eentje op, boven en naast het kussen. Het vierde leg je even opzij. Indien je geen tetradoeken wenst te gebruiken kan dit ook met een badhanddoek, je hebt er dan 2 nodig. Of je combineert de 2. Aan jou de keuze!
  • Babyzeep
  • Washandje (tetra)
  • Vul het babybadje met water. Controleer de temperatuur met een badthermometer. Het water mag +/- 37°C zijn. 

De eerste maanden was je je baby op een waskussen. Zo kan je overal goed aan en ben je niet gehinderd door het badje. Dit hebben ze me geleerd in het ziekenhuis en pas ik ook thuis toe.

Het gezichtje en geslachtsdelen was je alleen met water (dit doe je best eerst zodat je geen 2 washandjes hoeft te gebruiken) en voor het lichaam gebruik je babyzeep. Ik ben grote fan van Mustela omdat Raphaëlle een gevoelige huid heeft. Van zodra je baby ingezeept is kan hij in bad.

Tijdens het bad:

Neem je baby op en ondersteun zijn hoofdje. Laat hem dan zachtjes in het water glijden. Blijf je baby de eerste maanden ondersteunen onder zijn oksels (hangt ook van je badje af). Zijn hoofdje zou op je onderarm moeten rusten zodat hij niet kan wegglijden.

(lees verder onder de foto)

babybad

Rond de leeftijd van 8 maanden kan hij in een badstoeltje.

Na het bad:

Nu heb je de 3 andere tetradoeken nodig. Haal de natte tetradoek weg en leg een droge in de plaats. Leg je baby op het waskussen. Droog zijn lichaam af met de tetradoek dat naast hem ligt en zijn hoofdje met de tetradoek dat boven hem ligt. Droog je baby goed af zodat hij geen kou vat en vergeet de huidplooien niet, zo voorkom je irritatie. Je kan hem na het afdrogen op een droge handdoek of tetradoek leggen of gewoon op het kussen. Kleed hem aan.

Hoeveel keer moet een baby in bad?

Je hoeft je baby niet dagelijks in bad te doen. Ikzelf laat er steeds een dag tussen maar ik was wel de handjes en voetjes dagelijks met zeep en reinig het gezicht met water. Je baby elke dag in bad steken is trouwens niet goed voor zijn huid. De huid kan uitdrogen en het kan irritatie veroorzaken.

Met wat moet je het haar van baby wassen? 

Ikzelf gebruiken een 2 in 1 douchegel van Mustela, dat is lekker handig. Indien je een aparte babyshampoo gebruikt zijn er tal van merken, vraag hiervoor advies aan je apotheker want elk babyhuidje is anders. Gebruik geen shampoo voor volwassenen. De kans bestaat dat je de babyhuid zal irriteren.

Hoe ga je met je baby veilig onder de douche?

Je gaat op reis en je hebt je badje niet mee of je baby vindt het gewoon leuk onder de douche. Er bestaan washandjes zodat je meer grip hebt op je baby zoals de baby shower glove grip zo kan je hem stevig vasthouden


Bron: kind en gezin, koddie.nl, vanzwangerschaptotopvoeding.nl

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje