Tips om je baby te laten slapen

Je baby wil niet slapen of doorslapen en dat kan heel frustrerend zijn. Er zijn tal van redenen waarom je kind de slaap niet kan vatten zoals krampen, reflux, ziekte, honger, ... Hem dwingen is een onmogelijke opdracht en zeker niet aangeraden. Maar hem ondersteunen met de nodige hulpmiddeltjes zal de weg naar het slapengaan vergemakkelijk. Hier vind je alvast enkele tips.  

Vaste en veilige slaapplek

Een vaste slaapplek is essentieel voor je kind. Het is een rustige omgeving zonder al teveel prikkels. Je houdt speelgoed dus best uit de slaapkamer. 

Bij pasgeboren baby'tjes is het moeilijker om een vaste slaapplek aan te houden. Omdat ze zoveel slapen zal het niet altijd mogelijk zijn om ze in hun kamer te leggen en kan het daarom gemakkelijk zijn om een box of wiegje in de leefruimte te zetten. Als je de slaapkamer alleen voor ‘s nachts gebruikt zal je baby ook sneller het verschil kennen tussen dag en nacht.

Omdat je baby gedurende 9 maanden in je buik heeft geleefd is het voor hen fijn om in een babynestje te slapen. Met een nestje boots je het gevoel in de buik na omdat het zo lekker knus is. Het nestje kan je gebruiken in de box, bed of wieg.

Slaapritueel

Structuur is belangrijk voor een kind, daarbij hoort ook een vast slaapritueel en dat is in elk gezin anders. Een vaste gewoonte voor het slapengaan helpt je kind rust te geven. Sluit de dag daarom rustig af om het slapengaan te vergemakkelijken. 

Lichtjes, muziek en verhalen: hulpmiddeltjes bij het slapengaan

Je hebt geluk als je je kindje in bed kan leggen en dat hij van zichzelf in slaap valt maar voor veel ouders is dit niet het geval. Een lichtje of muziekbox met (bewegende) figuurtjes kan al helpen om hem in slaap te krijgen maar soms is er meer voor nodig. Lees hem een verhaaltje voor uit zijn favoriete kinderboek of zing een slaapliedje om hem rust te brengen. 

Tip: een trucje dat vaak werkt bij baby’s is om met je vinger van het voorhoofd tot aan het tipje van de neus te wrijven tot hij in slaap valt.

Voor oudere kindjes kan een slaapwekker helpen om hen duidelijk te maken wanneer ze moeten gaan slapen en wanneer ze kunnen opstaan. Zo voorkom je dat je kind te vroeg aan je bed staat.

nachtlamp

Inbakeren of een slaapzak

Beweegt je kindje veel tijdens zijn slaap en maakt het zichzelf wakker? Dan kan het helpen om hem in te bakeren. Hij zal rustiger slapen omdat hij minder kan bewegen. Inbakeren doe je meestal tot de leeftijd van 6 maanden.

In zijn bed is een slaapzak het enige wat je kind nodig heeft. Alles daarnaast is overbodig. Speelgoed, grote knuffels kunnen heel wat gevaren met zich meebrengen. Een knuffel mag uiteraard wel. Welke slaapzak je best gebruikt lees je hier

Reflux en/of krampen

Heeft je baby reflux en/of krampen? Zet het hoofdeinde van het bed wat hoger. Dit kan met boeken maar als je een stabiele en mooiere oplossing wil dan kan je kiezen voor blokken van Spacebabies.

Is je kind bang?

Kinderen hebben een grote fantasie, ze verbeelden zich heel wat. Zoek daarom een manier om je kind gerust te stellen. Een lampje kan helpen waardoor er veel enge schaduwen verdwijnen. Een knuffelbeer geeft ook steeds een veilig gevoel aan je kind.

Heb je echt alles geprobeerd? Een ritje met de wagen helpt!

Lukt het je echt niet om je baby in slaap te krijgen? Ga een paar rondjes rijden met de wagen. Hij zal zo in slaap vallen. Daarna leg je hem rustig in zijn bedje.

Lees ook: 

 Hoe kies je de beste slaapzak voor je kind?

Begin je aan vaste voeding? Dit haal je best in huis. 

Speelgoed voor baby's van 0 tot 6 maanden kopen? Enkelen tips!

 

Bronnen; kind en gezin, mama libelle

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje