Hoe kies je de beste slaapzak voor je baby of peuter?

Voor elk seizoen en elke maat zijn er slaapzakken te verkrijgen. Een slaapzak kies je meestal aan de hand van de kamertemperatuur en het slaapgedrag van je baby. Tot de leeftijd van 2 jaar is het aangeraden om een slaapzak te gebruiken omdat dit de veiligste manier is om je kind warm te houden tijdens zijn slaap.

De belangrijkste reden om een slaapzak te gebruiken is om het gezichtje en het hoofdje vrij te houden. Ook voorkom je dat je baby in een onveilige buikligging gaat liggen, als ze klein zijn kunnen ze zich nog niet terugdraaien op hun rug. Je baby zal het ook steeds warm hebben, een dekentje kan al snel van je kindje vallen waardoor hij het koud kan krijgen.

Welke slaapzak gebruik je bij welke temperatuur?

Een belangrijke parameter waar je rekening mee kan houden bij de aankoop van een slaapzak is de TOG-waarde. De TOG-waarde geeft de isolatiewaarde van een slaapzak weer. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapzak. Let heel goed op de temperatuur in de kamer en de kleertjes dat je baby aan heeft.


TOG-waarde

0,5

2

3

Type slaapzak

zomerslaapzak

winterslaapzak

Winterslaapzak van fleece of met polyester vulling

Kamertemperatuur

+22°

19-22°

16-19°

Welke soorten slaapzakken zijn er allemaal?

  • Zomerslaapzakken: deze zijn vaak mouwloos en niet gewatteerd en vaak ook niet gevoerd.
  • Tussenseizoen: de naam zegt het zelf al. Ideaal voor de lente en herfst.
  • Winterslaapzakken: deze slaapzakken zijn wel gewatteerd of gevoerd om je baby goed warm te houden. Een winterslaapzak heeft meestal lange mouwen die afgeritst kunnen worden.
  • Vier seizoenen slaapzakken: deze bestaan uit 2 delen, een buiten slaapzak met afritsbare mouwen en een verwijderbare binnenhoes. Met deze slaapzak kan je dus het hele jaar door gebruiken.
  • Inbakerslaapzak: ligt je baby graag ingebakerd? Dan bestaan er slaapzakken zoals van het merk ErgoPouch waar je de armsgaten dicht kunt maken. Dit wordt regelmatig gebruikt bij pasgeboren baby’s. Het vormt een beschermende cocon en helpt hem wennen aan zijn nieuwe leefwereld. Het zou ook darmkrampjes verminderen en het kan huilbaby’s rustiger maken.

Hoe weet je de juiste maat van slaapzak voor je baby?

Lichaamslengte - hoofdlengte + 10 cm (ruimte voor de groei) = slaapzakmaat

De juiste maat en armsgaten zijn belangrijk. Indien de armsgaten te groot zijn kan je baby en peuter koud krijgen. Het is belangrijk dat je baby niet naar beneden zakt en dat zijn gezichtje vrij blijft.


En wat met de rits?

Gebruik een slaapzak waarbij de rits van boven naar beneden gaat. Zo voorkom je dat je kindje zelf zijn slaapzaak gaat opendoen.

Neem je je kindje regelmatig mee op verplaatsing?

Gezellig dineren bij vrienden of familie en is je kindje mee? Of ga je je zoon of dochter ophalen rond of na het uur dat ze naar bed gaan? Dan is het handig om een slaapzak aan te kopen met een gaatje tussen de beentjes, net onder de rits. Zo kun je je kindje vastmaken in de autostoel en hoef je de slaapzak niet uit te doen.

Kan je kindje al staan of stappen? Dan bestaan er slaapzakken met ‘beentjes’. Handig voor onderweg en ze kunnen zich gemakkelijk verplaatsen en heffen.

Moet je een dekentje gebruiken?

Wil je toch een dekentje gebruiken? Zorg er dan voor dat je het dekentje stevig en kort opmaakt. De voetjes liggen best aan het voeteinde van het bed zodat hij niet onder het deken komt te liggen.

Lees ook: 

 

Bron: kind en gezin, dreambaby, Ergopouch

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje