Welke zonnebril koop ik best voor mijn baby, peuter of kleuter? Enkele tips.

Wanneer de zon tevoorschijn komt, is een zonnebril voor je baby, peuter of kleuter onmisbaar. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een zonnebril zoals UV-filter, CE-categorie, pasvorm en het materiaal.

UV-stralen

Een zonnebril moet niet alleen beschermen tegen verblinding, het is belangrijk dat een zonnebril zoveel mogelijk UV-stralen filtert. Koop daarom alleen een zonnebril die een CE-kenteken draagt. Dit wordt gevolgd door een cijfer van 0 tot 4 dat de kleurintensiteit van de glazen weergeeft of de verblinding tegen verblinding. Belangrijk: een UV-filter heeft niets te maken met de kleur van de glazen. Donkere glazen beschermen je ogen dus niet altijd beter dan lichte glazen.


Categorie 0

Heel licht en geschikt voor bewolkt weer

Categorie 1

Zwak zonlicht

Categorie 2

Matig zonlicht (perfect voor de europese zon)

Categorie 3

Helder en fel zonlicht (voor zon, zee en strand)

Categorie 4

Uitzonderlijk fel licht (een must voor de wintersport)


Uit een test van de consumentenbond (2011) is gebleken dat te donkere glazen bij kinderbrillen gevaarlijk kunnen zijn waardoor rennen en fietsen voor kinderen riskant maakt.

Pasvorm

Koop de bril niet te groot of te klein. Het is belangrijk dat je kind niet over de bril heel tuurt. De regel is dat de zonnebril op de huid onder de ogen aan rust en dat deze tot aan de wenkbrauwen reik. Ga je op wintersport? Dan is het aangeraden om een afgesloten sneeuwbril aan te schaffen, zo voorkom je instraling van boven- en zijkant.

Kies voor een bril die goed achter de oren aansluit zodat deze op zijn plaats blijft zitten, bij voorkeur zelfs eentje zonder scharnieren of een omkeerbaar exemplaar, deze kan nooit verkeerd zitten. Het meest comfortabele voor je kind is een zacht montuur dat geen druk uitoefent op de slapen of achter de oren.

(lees verder onder de foto)

zonnebrillen_kinderen

Materiaal

Ga steevast voor polycarbonaat, plastic in de volksmond, zo voorkom je verwondingen bij een valpartij. Glas is daarom geen aanrader.

Hoedje

Naast de zonnebril, is een zonnehoedje ideaal tegen de schadelijke stralen van de zon. Laat je kind bij voorkeur beide dragen, zowel het zonnehoedje als de zonnebril voor een optimale bescherming.

 

Lees ook: 

Bron: kind en gezin, gezondheid.be, consumentenbond

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje