Dit moet je in orde brengen voor de bevalling

Tijdens je zwangerschap zijn er heel wat dingen die je in orde moet brengen. Naast een baby komen er dus ook heel wat administratieve taken bij zoals papierwerk van de mutualiteit, een vroedvrouw zoeken, je verzekeraar contacteren, ... Gelukkig heb je ook te maken met leuke momenten zoals je geboortelijst leggen, het geboortekaartje uitkiezen, ... Om het jullie gemakkelijk te maken heb ik ook een checklist gemaakt, dat bespaart jullie toch wat tijd.

Zoek een creche!

Van zodra je weet dat je zwanger bent zoek je best zo snel mogelijk een creche. Want een goede creche is vaak volzet. Bezoek er een paar en volg vooral je gevoel. Vraag aan vrienden en familie waar hun kleintjes naartoe gaan. Dit is nog steeds de beste referentie.

Licht je werkgever in

Voor 12 weken zwijgen de meeste koppels over hun zwangerschap maar tegen je werkgever kan je dit gerust in vertrouwen zeggen. Ben je vaak misselijk en moe? Dan weet je werkgever ook wat er aan de hand is. 

Je gynaecoloog geeft je een attest van bewijs zwangerschap mee dat je aan je werkgever moet geven. Je werkgever mag je dan ook niet meer ontslaan van zodra je hem op de hoogte hebt gebracht van je zwangerschap. Meer info vind je hier

Vraag je kraamgeld aan

Het kraamgeld is een eenmalige premie dat je krijgt bij de geboorte van je kind. Je kan dit aanvragen vanaf 24 weken zwangerschap tot 5 jaar na de geboorte van je kind. Let op: vanaf 1 januari 2019 wordt dit meegerekend binnen het nieuwe kinderbijslagsysteem: het groeipakket.

Je vraagt je kraamgeld aan bij het kinderbijslagfonds van je werkgever, bij ons was dit Partena. Meestal wordt dit via het werk van de vader gedaan. Zij zullen je een formulier bezorgen. Het kraamgeld wordt betaald aan de moeder en bedraagt voor je eerste kind 1.247,58 euro (geldig tot december 2018). Meer info over het kraamgeld vind je op de site van de Vlaamse Overheid

Contacteer je kinderbijslagfonds voor het kindergeld

De kinderbijslag of kindergeld is het bedrag dat je maandelijks krijgt voor de opvoeding van je kind. Afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt verschilt dit. 

Het kindergeld wordt meestal door de vader aangevraagd van het kinderbijslagfonds van de werkgever. Je hebt recht op de kinderbijslag vanaf de maand volgend op de geboorte van je kind.

Meer info vind je hier.

Contacteer je ziekenfonds

Je mutualiteit zorgt ervoor dat je je uitkering krijgt. Je hebt recht op een vergoeding van 15 weken, deze vergoeding kan je pas aanvragen bij de start van de moederschapsrust (1 week voor de bevalling ben je verplicht om je moederschapsrust op te nemen). Daarnaast heb je ook bij heel veel mutualiteiten recht op een geboortegeschenk en kan je kraamzorg aanvragen.

De vader moet bij zijn ziekenfonds het vaderschapsverlof aanvragen. Hier krijgt hij ook een vergoeding voor. 

Heb je een hospitalisatie bij je verzekeraar? Meldt dit dan zeker zodat ze de juiste maatregelen kunnen nemen. 

Je hospitalisatie

Je baby kan worden opgenomen bij de hospitalisatie van jou of je partner. Breng je verzekeraar tijdig op de hoogte van de geboorte en vraag om het kind mee op te nemen. 

Afhankelijk van je hospitalisatie word je verblijf in het ziekenhuis ook terugbetaald.  

Kraamzorg

Kraamzorg is een echte aanrader. Ze helpen je met de verzorging van je baby en geven je de nodig ondersteuning in het huishouden. De eerste dagen / weken na de geboorte kom je er vaak niet toe om dingen in je huis gedaan te krijgen zoals strijken, kopen, kuisen, ... en dan kan de hulp van een kraamverzorger een welkom geschenk zijn. Het is ook niet duur omdat je mutualiteit er vaak tussenkomt. 

Contacteer een vroedvrouw

Omdat de periode in het ziekenhuis zo kort is heb je recht op een tussenkomst voor een vroedvrouw. De vroedvrouw komt bij jou thuis voor de medische controle van baby en moeder. 

Erkenning partner

Ben je niet getrouwd? Jullie moeten de partner laten herkennen bij het gemeentehuis. Je vind zo'n kaartje in het zwangerschapsboekje van Kind & Gezin. 

De geboortelijst

Maak tijdig een afspraak om je geboortelijst te leggen. Dit doe je tussen de 6de en 7de maand van je zwangerschap. Hier vind je een checklist van wat je er allemaal op moet zetten.

Geboortekaartjes en doopsuiker

Rond 6 maanden zwangerschap bespreek jij best al het ontwerp van het geboortekaartje met de producent. Vraag zeker een testexemplaar. Van zodra de baby geboren is geef je alles door aan de producten en meestal wordt dit al de volgende dag geleverd. 

De adressen op de enveloppes schrijven en doopsuiker doe je best 1 maand voor de bevalling, dat is toch al één zorg minder én zo maakt je partner ook geen fouten. 

Lees ook:

Checklist geboortelijst

Wat moet er allemaal mee naar het ziekenhuis?

 

Bronnen: vlaanderen.be, cm.be

 

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje