De beste papfles voor je baby? Op deze dingen moet je letten bij de aankoop van flesjes

Het flesje ... Niet altijd een gemakkelijke keuze want elke baby is anders. Zuigt je baby niet hard genoeg, heeft hij last van reflux en/of krampen, is de pap te dik, ... Voor alles is er een geschikte fles. Op deze dingen moet je letten bij de aankoop van flesjes. 

Geef je geen borstvoeding maar flessenvoeding? Dan is een eerste belangrijke tip om niet teveel flesjes voor de geboorte aan te kopen. Je koopt best 2 of 3 flesjes van hetzelfde merk want je weet niet op voorhand waar je baby de voorkeur aan zal geven. Raphaëlle zoog niet hard genoeg dus moesten wij onmiddellijk overschakelen naar flesjes met een zachte speen waar je de melktoevoer kon regelen. 

Soorten flessen

Er zijn heel veel soorten flessen en voor elke klacht heb je nog eens een apart gamma. De eerste keuze die je moet maken is of je flesjes van kunststof of glas zal gebruiken. Beiden zijn even goed maar zorg er wel voor dat flesjes van kunsstof 100% BPA (Bisfenol A) vrij zijn. 

flesspenen

Kies je voor latex of silicone spenen? Je zal zien dat er voornamelijk silicone spenen te verkrijgen zijn op de markt en dat is omdat ze geur- en kleurloos zijn. Latex of rubber geeft een specifieke smaak af maar is wel heel soepel. Al moet ik wel zeggen dat de spenen van bijvoorbeeld Difrax ook heel soepel zijn. 

Spenen waar je de melktoevoer kunt regelen zijn meestal apart verkrijgbaar. Met melktoevoer regelen bedoel ik dat je een paar standen hebt op een speen (stand 1, 2 en 3). Op de laagste stand moeten ze harder zuigen dan op de hoogste. Deze spenen heb je nodig als je baby moeilijker zuigt of sneller wilt drinken.

Flesjes tegen krampen en reflux

Heeft je baby krampen en/of reflux? Ook hier spelen veel producenten op in. Het is geen wondermiddel dus verwacht niet dat alles direct is opgelost. Deze flesjes hebben als kenmerk dat ze een antikoliekventiel gebruiken. Een antikoliekventiel zorgt ervoor dat de lucht niet in de melk terecht komt. Lucht is namelijk een oorzaak van krampjes en reflux. Dit zijn de beste flesjes op de markt:

  • Difrax flessen zijn gekend om hun S-vormige flessen. Deze vorm zorgt ervoor dat de speen alleen gevuld is met voeding. Door het ventiel aan de onderkant van de fles is er een constante luchttoevoer zodat je vermenging met lucht voorkomt en er dus geen belletjes in de melk meer zitten. Daardoor zal je baby minder lucht inslikken. Daarnaast is het aangenaam vasthouden door het ergonomisch systeem. Minpuntje: de fles bestaat uit verschillende onderdelen, let dus goed op dat alles goed gemonteerd is of je zit met lekken. Na een paar keer heb je het wel onder de knie.  
  • Mam flesjes hebben ook een antikoliek ventiel aan de bodem van het flesje. Deze zorgt ervoor dat de lucht onderaan het flesje blijft. Groot voordeel aan deze flesjes: je kan het flesje afzonderlijk steriliseren. Handig voor op vakantie! Meer info vind je hier. 
  • Dr. Brown's werkt met een antikoliekbuisje. Dit buisje zorgt ervoor dat de lucht onderaan het flesje blijft. Hier lees je meer over de flesjes van Dr. Brown's.  

(lees verder onder de foto)

papflesjes_baby

Ik gebruik Difrax flesjes voor Raphaëlle omdat de vroedvrouw ons dit had aangeraden. We zijn hier tevreden over omdat ze minder last kreeg van krampen. De eerste 9 weken van Raphaëlle haar leven zijn een waas omdat ze voortdurend last had van krampen en verborgen reflux. De flesjes hebben geholpen maar het was de voeding dat het grootste probleem was. Na 6 keer van voeding te wisselen hadden we eindelijk de juiste voeding gevonden. Raphaëlle verdraagt geen koemelk waardoor we gestart zijn met het geven van Novarice (Novalac), een melk dat gebaseerd is op rijstproteïnen. 

De moederborst

Veel producten proberen de moederborst zo goed mogelijk na te bootsen dit kan door op de vorm, toevoer en zachtheid in te spelen. Ga je overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding. Geen nood want bijna alle producenten spelen hierop in. 

Hoeveel kan er in een flesje

De eerste weken is een klein flesje heel handig maar na een paar weken kan je eigenlijk al overschakelen naar het grootste formaat. Medium is dus niet nodig. Ik gebruikte vrij snel Difrax flesjes en als ze enkelen dagen/weken oud zijn en dus nog geen grote hoeveelheden drinken vond ik het gemakkelijk om kleine flesjes te gebruiken omdat je door het ventiel +/- 30 ml niet kan zien. 

 

Bronnen: Dokter Brown's, Difrax en Mam

BabyBaby

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje