Vaste voeding: wat heb je nodig voor je baby? 4 tot 18 maanden

Welke spullen kan je best in huis hebben voor de voeding van je baby of kind? Er is heel veel keuze maar let op: vaak zijn de spullen niet echt handig in gebruik. Hierbij een paar tips per leeftijd. 

4 maanden: de eerste keer

Rond 4 maanden zal je baby de eerste keer vaste voeding krijgen. Hij heeft hier natuurlijk hulp bij nodig. Dit moet je in huis halen:

  • Stomer en blender (in één!): groenten schillen en snijden, water in het apparaat toevoegen en op de knop drukken zodat het apparaat zijn ding kan doen. Even wachten tot de groenten gestoomd zijn (15-30 min) en dan kan je mixen. Makkelijk toch? Ook je vlees kan mee in de stomer en blender. Voor fruit heb je alleen een blender nodig.
  • Kommetje: kies voor een kommetje zonder schadelijke stoffen zoals bamboe of bio-plastic.
  • Lepel: kies ook hier voor een lepel zonder schadelijke stoffen. Ga voor een flexibele structuur en/of zachte rand want je baby heeft nog gevoelig tandvlees. Goed om te weten: kies voor een lepel die ondiep en smal is zodat je baby niet teveel binnen krijgt. 
  • Doosjes voor verplaatsingen: Koop doosjes die vrij zijn van BPA, PVC en andere schadelijke stoffen. Het is belangrijk dat het doosje goed sluit zodat er minder kans is op lekken en zodat het voedsel langer vers blijft. 

1 jaar: zelfstandig eten

Rond de leeftijd van 1 jaar zal je kind zelfstandig willen eten.

  • Lepel: kies een lepel dat hij goed kan vastpakken, deze zijn meestal klein van formaat. Wat handig is: gebogen lepels voor een betere grip.
  • Bord of kom: kies een ergonomisch design zodat hij gemakkelijk zelf kan eten. Een gewichtje in de bodem van het bord en antislip aan de onderkant is ook altijd een aanrader als je niet wilt dat zijn eten op de grond of aan de andere kant van de tafel komt te liggen. 

18 maanden: tijd voor een vork

Rond de leeftijd van 18 maanden kan je kind een vork gebruiken om te eten. Kies hier ook voor een kleiner formaat.

Mes en vork? 

Een mes en vork zal hij pas kunnen gebruiken vanaf 6 - 7 jaar. Wil hij er vroeger mee beginnen? Er zijn tal van veilige mesjes op de markt zodat ze zicht niet kunnen bezeren.

 Lees ook: Hoe kies je de beste slaapzak voor je baby of peuter?

 

Bron: Kind en gezin

Gerelateerde artikels

Left Ga door met winkelen
Je order

Je hebt geen artikels in je winkelmandje